eReolen forlænger en bogs levetid

og de små forlag styrker litteraturen

Medstifter af forlaget Superlux og medejer af Hoi Publishing, Rikki Tholstrup Jørgensen, skriver om sit syn på eReolens berettigelse og vigtighed.

Generelt har små forlag også meget begrænsede budgetter til de enkelte udgivelser. Dermed bliver de enkelte udgivelser også vurderet i forhold til, hvilke kanaler, de enkelte udgivelser kan fungere på. Her er eReolen en vigtig spiller, idet deres vekslende tematikker og deres demokratiske udvælgelse af fremhævede bøger, giver en mulighed for små forlag et få værdifulde fremhævninger. For de forlag, jeg har været involveret i, har eReolen været den vigtigste kontinuerlige indtægtskilde på bøger, der er +6 måneder gamle – og dermed ofte den eneste måde at lave en dårlig release om til noget, som ikke bliver katastrofalt.

For forfatteren betyder det, at forlaget reelt har muligheden for at tage chancen på genrer, som fungerer godt på eReolen, ligesom bøger med en mere entydig niche ofte kan finde vej ind i programmet, fordi forlaget ved, at der er mulighed for at få en bog fremhævet. Tilmed er eReolen god til at fremhæve små forlag, bl.a. ved temaer om små forlag og litteratur, der er nichet.

Det er dermed svært at sige, at eReolen skaber dårligere forlagsøkonomi for et lille forlag. Ofte er afregningen, særligt på korte titler, langt højere på eReolen end på streamingtjenesterne, fordi de små forlag ikke har forhandlingsmagt til at kræve andet en standardafregning hos streamingtjenesterne, hvor korte titler bliver afregnet per time. Det giver f.eks. ved børnebøger en helt urimelig afregning hos streamingtjenesterne, mens eReolen faktisk har en rimelig afregning.

Derudover er streamingtjenesterne tæt knyttet på særlige forlag, hvilket giver begrænset synlighed til små forlag på de store tjenester. Der er flere tjenester, der er rigtig gode til at fremhæve små forlags titler, men en stor del af en tjenestes in-app-promotion er selvfølgelig forbeholdt særlige forlag og store titler.

eReolen og streaming generelt forlænger en bogs levetid, den skaber muligheder for læsninger, som ikke tidligere har været til stede. Det betyder, at der nu opstår ‘streaming-forfattere’, som ikke slår igennem fysisk, men som kan blive stjerner på streaming.

læs videre i Bogmarkedet:

Kommentar: eReolen styrker i sidste ende den danske litterære scene

Leave a Reply