LÅN LØS og LÆS!

Låner du løs af digtsamlingerne på dit bibliotek, gavner det digtlæsere i hele landet...

LÅN LØS og LÆS!

Dette er en kampagne. Men først en forhistorie:

For nyligt var jeg med på rundtur.

Jeg så den nye børneafdeling på Hovedbiblioteket i København, som var en pædagogisk sammenkobling af “alders-øer” tilpasset børns forskellige aldre på biblioteket: Mens man er underholdt af litteratur i sin egen alder, kan man skæve fremad med uret på de ældre børn og deres læsevaner i déres læse-øer.

Og vi så, hvordan lånebøger forsøges gjort tillokkende med identiske eksemplarer i høje bunker – præcis som hos boghandleren! – fordi “det er sådan folk vil have det i dag”: Bøger skal være synlige!  (Og bibliotekerne i Københavns kommune er under stærke påkrav om at øge deres udlånstal!)

Og jeg var lige forbi hylderne med digte – fordi der ingen fremviste bunker var som lokkemad til folk, der endnu ikke har fanget dét med lyrikken. “Men principielt set kunne der godt ligge digtsamlinger i bunker”, fik vi at vide.

De ér bare ofte sådan lidt tynde, og for at stable dem ville man skulle bestille alle landets eksemplarer af en titel, ret uheldigt. Og visse titler findes måske kun i et enkelt lånbart eksemplar på landsplan…

Lidt senere på dagen var vi forbi Centralsorteringen i Albertslund.

Et kæmpe sted med et transportbånd, der sorterer bøger ud til forskellige biblioteker i landet, og dertil lange lange hylder med kaos-sortering… som blot handler om, at bøger ikke sorteres alfabetisk eller efter decimalsystemet, men i placeringer af ca 10 tilfældige bøger, der tilsammen får et nummer, som sorteringens system ved rummer hvilke titler, ja, det er bare at sætte bøger op derudaf, indskyde et nyt nummer efter ca 10 bøger, lade systemet registrere bøgerne, og så fremdeles. Og den modsatte vej, når bestillinger kommer ind: Systemet fortæller automatisk under hvilket nummer en given bog står, et menneske plukker den og lader så systemet og samlebåndet om at aflevere den i rette biblioteks transportkasse, så den kan nå deres låner.

Tænker man over dét, er kaos-sortering i en dynamisk system ret genial, og hurtigere end alfabetisk sortering – så længe bare computeren hele tiden ved, hvad der står af titler inden for hver papskive.

Og hér kommer det så:

Vi fik at vide, at der er meget få bøger tilbage i systemet i forhold til tidligere – ikke mindst fordi systemet med at udveksle eksemplarer mellem landets biblioteker fungerer totalt eksemplarisk.

I princippet er de fleste af folkebibliotekernes indkøbte bøger frit tilgængelige i hele landet, og systemet i København er så viseligt indrettet, så besparende, kunne man sige, at det opregner interessen for visse typer bøger eller faggrupper og så sørger det selv for at sende bøger i disse grupperinger til biblioteker, hvor lånerne bestiller og låner denne type bøger: Er der eksempelvis stor interesse for strik på Østerbro bibliotek, så sender systemet med regelmæssige mellemrum strikkebøger til Jagtvejens bogbestand, uden at nogen har efterspurgt eller bestilt dem…

Nogen, der har en 10-øre at lade falde 😀  ?

Hvis DU LÅNER en håndfuld eller 30 digtsamlinger på dit lokale bibliotek i København, registrerer Centralsorteringen interesse for digtsamlinger på dit bibliotek.

Hvis flere gør dét, over hele landet – LÅNER LØS – vil de forskellige kommuners systemer registrere en stigende interesse for digtsamlinger.

Og hvad sker der så?

Hvis du vil være med til lidt sjov statistik, så forsøg at GENLÅNE de digtsamlinger, du har lånt, når låneperioden er overstået. Og skriv og fortæl i kommentarfeltet, hvilke digtsamlinger du IKKE kunne få lov at genlåne, fordi de var reserveret af en anden.

Jo, men, og hvad sker der så?

Jo, systemet vil som sagt registrere en stigende interesse for digtsamlinger, og hvis det står på længe nok,

  • får du læst flere digtsamlinger, både nye og gamle og kendte og tilfældige, og
  • kommunernes indkøbere bliver nødt til at reagere på det større udlån

– for ellers bliver lånekøerne uendeligt lange ELLER Centralsorteringerne har pludselig ingen digtsamlinger at sende rundt til kommunens biblioteker!

Og hvad sker der så?

Én af flere ting:

  • mennesker rundt om i systemet vil bemærke, at nærværende indlæg findes, og på det grundlag vil de nok vente og se, om “det går væk” – om folk holder op med at demonstrere på denne måde.
  • Men de kan ikke ignorere det i al evighed,
  • og du kan heller ikke blive ved med at ignorere, at der bliver færre og færre digtsamlinger [og bare titler generelt!] på bibliotekernes hylder –

både fordi der ikke købes mange eksemplarer OG fordi andre end dig har fattet betydningen af at demonstrere LÅNETS MAGT over systemets algoritmer med faldende indkøb af “smallere titler” til bibliotekernes hylder at inspirere læsere med –

  • og pludselig er Systemets mennesker nødt til enten af erklære sig budget-fallit, og trods efterspørgslen nægte at købe flere digtsamlinger,
  • eller indrømme, at der faktisk er et interessebåret fokus på digtsamlinger rundt om i landet, som de er nødt til at forholde sig til,
  • og på dét grundlag opbygge en større bestand af digtsamlinger at have FAST på landets biblioteker ved simpelthen at indkøbe flere eksemplarer af digtsamlinger,

– hvis de vil undgå klager og længere lånekøer.

Menneskene over systemtænkerne. Digtere og digtlæsere over fornuften. Inspirerende nabobøger på hylderne over potentielle bøger i systemet. Og indtægter til digterne over systemiske sparetricks… Helt ærligt, vil I ikke godt have digtere i fremtiden?

😀

LÅN LØS og LÆS er godt for poesien.

Og dét er godt for glæden!

Og for digterne, og for de andre læsere.

Og for forlagene.

Og for fremtiden – og igen:

Hvis alle låner mange digtsamlinger ad gangen, sendes et signal til indkøberne af lyrik.

Dét signal er nødvendigt, hvis bibliotekerne skal blive ved med at investere i lyrik og lyrikerne i Danmark skal blive ved med at få bibliotekspenge af antal eksemplarer på hylderne.

Og hvis der fortsat skal være en lyrisk diversitet på hylderne – gammelt, nyt, ungt, ældre, erfarent, uerfarent, tematisk, genrebrydende, forskellige formater og perioder osv.?

For en udvidelse af hele projektet:

Forsøg eventuelt at låne 20 lyrikdebutanter fra 5, 10, 20 år tilbage!? Kan dét overhovedet lade sig gøre?

LÅN LØS og LÆS!

Tatover dét på din overarm før din nabo!

 

 

3 Comments

Leave a Reply