101 år med poesi – Iboja Wandall-Holm

Matinee torsdag d.19. oktober kl.17

Matinée i Dansk Forfatterforening, Strandgade 6, Kbh
torsdag d.19.  oktober kl. 17
Tilmelding til lyrikergruppen@gmail.com

Iboja Wandall-Holm fødes i år 1922 i en jødisk familie i Slovakiet.

I år er hun fyldt 101 år og er stadig aktivt skrivende digter.

Hun er ældste medlem af Dansk Forfatterforening med værker som lyrik og skønlitteratur, børnebøger, eventyr, oversættelser og sange.

Lyrikerne inviterer til en begivenhed med oplæsning fra Ibojas værker – Lyrikerstyrelsen ønsker at markere hendes liv og forfatterskab, med digteren Irene Sidenius som tovholder og arrangør.

Iboja blev nogle år efter krigen dansk gift. Fra barnsben lærte hun at sætte pris på demokrati og følger endnu med i den politiske proces.

Hendes forfatterskab er hovedsageligt på dansk. Hun er æresborger i byen Mikulas, hvor hun voksede op.

I en årrække holdt hun foredrag og arbejdede som journalist og radiostemme, når der var brug for hendes indsigt i østeuropæiske og russisk sprog, litteratur og kultur.

Familien med to døtre bosatte sig, hvor Ibojas mands arbejde krævede det. Forfattervenner havde fra begyndelsen af forholdet til hendes nye land forsynet hende med dansk litteratur og hun lærte hurtigt det danske sprog at kende. Hun kan afkode et sprogs åndelige formel, som hun flytter ind i og sådan lærte hun Danmark at kende gennem sproget, mennesker og natur. Fra Thisted i Thy til Kerteminde på Fyn blev hun fortrolig med forskelle.

Hun blev en skattet fortæller, da hun efter tyve års tavshed efter årene i Auschwitz begyndte at tale om den tid og den lange vandring imod frihed og fred i en ny verden. Hun talte om og beskrev det ubegribelige og sig selv som kz-fange og hun fortalte om tiden før og tiden efter krigen i Europa.

Chefredaktøren på Thisted Dagblad gav hende et venligt skub til at tale ud og fik hende til at tage hul på nogle usigelige kapitler.

Hun skrev bogen ”Morbærtræet” og senere ”Farvel til århundredet – en beretning om Europa”, den sidste efter en kraftig opfordring fra Klaus Rifbjerg, som dengang var forlagsdirektør på Gyldendal. Bogen er et vidnesbyrd om en forfædelig tid i menneskehedens historie.

Fra begyndelsen af livet i Danmark har Iboja skrevet en række digtsamlinger og andre udgivelser.

Ud over oplæsning af digte, ”Morbærtræet” og ”Farvel til århundredet”, vil vi høre Ibojas stemme fra en musik-og lydoptagelse, ”Ibojas sange” af Hess is more, et værk, som blev nomineret til Robertprisen. Muligvis vil komponisten være til sted.

Private lydoptagelser vil også indgå.

Der serveres vin og vand, kage og en let anretning usødt at møde sulten med.

 

 

 

Leave a Reply