MORDET på Neruda

Nye retsmedicinske undersøgelser fastslår at Neruda blev forgiftet

Som PEN kan bevidne, kan det have voldsomme omkostninger mange steder i verden at forholde sig kritisk til samfundet som skrivende digter, forfatter eller journalist.  Den chilenske digter Pablo Neruda (født juli 1904)  døde i september 1973 få timer efter at han var blevet udskrevet fra hospitalet og dagen før hans planlagte flugt fra det Chile, hvor han havde boet de sidste 30 år af sit liv – til Mexico, hvor myndighederne havde lovet ham asyl.

Det ligger nu klart at han ikke døde af sygdom, men blev myrdet. Nye retsmedicinske undesøgelser af Nerudas knogler og tænder viser nemlig dødelige mængder af botulisme-bakterier. Familien mistænkte med det samme, at dødsfaldet ikke havde naturlige årsager og var knyttet til Nerudas åbenlyse kritik af Pinochet-regimet og støtte til Salvador Allende.

Nerudas nevø, Rodolfo Reyes,  siger til Politiken:

»For chilenerne er det en måde at komme overens med vores historie på, og for mig som Pablo Nerudas nevø har det simpelthen været en moralsk pligt at få den rigtige historie frem. Vi har arbejdet i 13 år på at nå til bunds i sagen, og det giver os en ro nu«

 

Læs artiklen i Politiken her 

Neruda debuterede i 1923 med digtsamlingen Crepusculario 

Han modtog Nobels litteraturpris i 1971.

Leave a Reply