LYRIK PÅ RECEPT

- Forskningen om, hvad der sker, når man skriver og læser lyrik -

I flg. artikel går forskere i rette med kulturministerens påstand om en klar sammenhæng mellem “enhvers” læsning af lyrik og “sundhed” – som hævdet af ministeren i Deadline i slut-februar.

https://www.altinget.dk/artikel/forskere-ved-vi-at-man-bliver-rask-af-at-skrive-og-laese-lyrik

Emnet er en af de ting, hvor faktorernes orden faktisk betyder noget:

Hvordan man som menneske ankommer til lyrikken og med hvilket engagement – men når der nu ligefrem er forskning i læsning og skrivning af lyrik, og kulturministeren går ud og hævder direkte korrelation ml. lyrik og sundhed – så man må spørge, hvad han selv gør – er der ingen vej uden om:

Man forestiller sig, at ministeren holder fast i påstanden, og at den bliver til “lyrikmedicin”, “du skal tage din lyrik!”, “de er faldet af lyrikken, sørgeligt!” og lign. morsomheder… [Tungen i kinden, ja, men lyrikken har kun et fåtal krigere…]

Eller endnu værre: At han bakker ud af sin påstand på en antydning om, at hans udtalelser kun gjalt de præ-disponerede, og hvad man ellers kan forestille sig en politiker bruge som undskyldning.

Lektørudtalelsen om “skrivning og sundhed” siger:

Om skrivningens helende og styrkende potentiale for mennesker, uanset om de er sårbare, syge, pårørende eller arbejder i sundhedssektoren. I bogen deler 17 forskere og praktikere deres viden om og erfaringer med, hvordan man kan bruge skrivning, og hvad der sker, når man skriver. [min fremhævelse]

Bogen kan købes som papir og ebog på Århus Universitetsforlag, eller lånes på biblioteket
Hvad enten man skimmer eller læser, hører vi gerne kommentarer i bunden af siden.

forskning | salg | lån og læs på papir | ereol

Leave a Reply