Gilgamesh, guder og mennesker, podcast

I sumerisk kileskrift er den første digter en kvinde

4000 år gammel litteratur hitter

Det sumeriske helteepos ‘Gilgamesh’ er blandt de ældste litterære værker, og der kommer stadig nye fragmenter til.

Assyriolog Sophus Helle fortæller om at oversætte fra kileskrift, og åbner døren til mesopotamiske bykulturer, hvor guder og mennesker kunne skifte køn i fortællinger, mænd have sex med mænd og den første navngivne digter var en kvinde.

Apple Podcast


»Skabergudinden Belet-ili udtænkte hans krop. Visdomsguden Ea udførte hans legeme, så han strålede af styrke og skønhed. Han var en kæmpe i højden, fem en halv meter, og hans brystkasse var en meter lang og hans ben tre meter høje, og det samme var længden af hans skridt. Hans skæg var halvanden meter langt. Hans hårstrå voksede tykke som kornaks. Hans tænder funklede som solen, der står op, hans lokker glødede mørkt som lapis lazuli (…) Som det var hans skæbne, blev han den smukkeste i landet.«

information.dk

Leave a Reply