1/2 mia norske i bøder efter anklager om bog-kartel

- og historisk høje bogpriser

I Norge er de 4 største forlag dømt til at betale henved 500.000.000 norske kroner for at have fikset priserne gennem Bokbasen, en branchedatabase, som nogle af dem tillige er ejere af. Bokbasen har derudover fået en bøde for at muliggøre den datadeling, som ligger til grund for den store bøde.

Noget lignende ville ikke kunne ske herhjemme, siger Lene Juul, fortaler i forlæggernes interesseorganisation Danske Forlag og direktør i JP/Politikens Forlag

Det er jo ikke store internationale tech-virksomheder, som har fået disse bøder, men forlagsvirksomheder med en overskudsgrad på fem-seks procent. Nogle af dem tjener jo slet ikke den slags beløb om året. Det er så store bøder, at det kan få betydning for forlagenes drift, men lad os nu se, hvad der sker, når afgørelsen bliver anket.

Hun siger samtidig, at der i Danmark ikke findes en lignende tjeneste, som den de fire norske forlag benyttede på Bokbasen.

I Danmark har vi Bogportalen, som er ejet af distributionskanalen DBK, der er en selvstændig virksomhed, og den har vi et abonnement på. Vi kan se vores egne titler, men ikke noget som helst om andre forlags titler og priser. Vi er heller ikke medejere af portalen.

kilde: Berlingske, Bogmarkedet,

 

One comment

  1. I følge Jyllandsposten er debatten om udgivelse af for mange bøger i Norge ret ophedet for tiden.
    https://jyllands-posten.dk/kultur/litteratur/ECE14635114/ophedet-debat-i-norge-der-udkommer-for-mange-boeger/ [betalingsmur, men man kan jo søge på navnene]

    Ligeledes er der artikler i Aftenposten, som debatterer, om forlagene er holdt op med at interessere sig for indholdet. Det samme kan man af og til godt tænke i Danmark, selvom vi på ingen måde har den direkte-støtte til hver eneste udgivelse, som er Norges udgave af første linje i værn mod fordummelse – så, spørgsmålet er om ikke måske det er et tegn i tiden. Eller bare et generelt værn mod (frygten for) det store A. Miste national selvstændighed og komplet forfalde til laveste fællesnævner?

Leave a Reply